Campagne voeren voor je initiatief

Ga je zelf een initiatief starten? Het platform Samen Velsen helpt je om waardebonnen, donateurs, vrijwilligers en middelen te zoeken. Dit doen we op de volgende manieren:

  • Alle bewoners uit jouw wijk die zich aanmelden op samenvelsen.nl ontvangen een e-mail om je initiatief te steunen.
  • De coördinator van Samen Velsen kan je helpen met het leggen van contacten en mogelijke samenwerkingspartners.

Maar de grootste taak om geld, vrijwilligers en middelen te verzamelen ligt bij jou. Zowel online als offline. Om je op weg te helpen, hebben we hieronder een stappenplan voor je opgesteld:

Verzameltips

De gemeente Velsen helpt je een handje met het verzamelen van voldoende budget voor jouw initiatief. Elk woonadres in de gemeente Velsen ontvangt namelijk een Samen Velsen waardebon van € 5. Deze waardebonnen kan je verzamelen om zo genoeg geld voor jouw initiatief bij elkaar te sparen. Hieronder vind je tips hoe je waardebonnen kunt verzamelen.

  • Zoek minstens twee buurtgenoten die jou willen helpen met verzamelen van waardebonnen en het opstellen van een plan. Vraag hen ook twee mensen te zoeken, enzovoorts;
  • Ga direct met een aantal buren langs de deuren, zodra de waardebon op de mat valt. Je heb dan de beste kans dat de waardebonnen niet in de prullenbak zijn verdwenen;
  • Is niemand thuis? Laat een kort briefje achter waarin staat waarvoor je waardebonnen verzamelt, wie je bent en instructies hoe zij hun waardebonnen kunnen doneren;
  • Vraag buurtbewoners om hun waardebon in te leveren in een centrale brievenbus in de wijk;
  • Vraag of een vereniging of bedrijf je wil helpen met inzamelen. Bijvoorbeeld een kinderdagverblijf, sportvereniging, café, kerk of buurtwinkel;
  • Hang een zak of bus bij de brievenbussen aan de binnenzijde van een portiek. Maak een poster die vertelt waarvoor je waardebonnen verzamelt en wie je bent. Maak een kopie van de waardebon en bevestig deze aan de poster, zodat iedereen het herkent;
  • Vraag je buurtgenoten om een foto van hun waardebon naar je te sturen. Bijvoorbeeld via Whatsapp;
  • Maak een Facebook profiel/pagina/groep of evenement. Zet hier duidelijk op wat je organiseert en waarvoor je de waardebonnen wil gebruiken. Stuur je buurtgenoten een uitnodiging;
  • Geef mensen die hun waardebon aan je geven een briefje met informatie over jouw initiatief. Zo kunnen zij dit makkelijk delen met andere buurtgenoten;
  • Ga in gesprek met de bewoners die komen bij je initiatief. Hiermee vergroot je de kans dat ze de waardebonnen de volgende keer inleveren. Vraag of zij dit weer willen doorgeven aan hun buren. Wie weet gaan ze de waardebonnen zelf voor je inzamelen!

Stappenplan


Maak een planning

Op welke tijdstippen ga je welke acties doen om je initiatief onder de aandacht te brengen? Denk bijvoorbeeld aan aanbelacties, e-mailen, flyeren, posters ophangen, etc. Probeer de acties goed te verspreiden over de beschikbare tijd die je hebt, zodat je mensen niet overspoelt met informatie. Bedenk ook welke acties je doet op het moment dat het lijkt alsof je stilstaat en er geen nieuwe donaties, vrijwilligers en middelen binnenkomen. Houd in je planning ook rekening met de verzenddatum van de waardebonnen. Verdeel de taken onder mensen die je willen helpen.

Stel een lijst samen met fans en ambassadeurs

Welke buurtgenoten en bedrijven ken je die jouw initiatief mogelijke willen steunen? Die noemen we je fans. Kun je ze e-mailen of benaderen via sociale media? Ga je persoonlijk bij ze langs? Welke mensen uit je netwerk zijn goed om je initiatief onder de aandacht te brengen? Dit noemen we je ambassadeurs. Het liefst zoek je ambassadeurs die een ander netwerk hebben dan jij. Mensen met hetzelfde sociaal netwerk kunnen je best helpen bij de promotie van je initiatief, maar zijn niet geschikt als ambassadeurs. Als je het niet prettig vindt om je buurtgenoten, kennissen en/of vreemden te benaderen om je te helpen, kun je deze taak aan je mede-initiatiefnemers overlaten.

Bedenk welke organisaties je kunnen helpen

Welke bedrijven en andere organisaties zijn er in de gemeente die jouw initiatief mogelijk willen steunen? Zijn er organisaties die er voordeel bij hebben dat jij dit initiatief uitvoert? Is er een win-win mogelijk? Misschien wil een organisatie je niet financieel sponsoren, maar wel producten of materiaal beschikbaar stellen. Of korting geven. Ook kan een organisatie je helpen bij het onder de aandacht brengen van je initiatief bij haar klanten en leveranciers. Bijvoorbeeld door middel van een poster bij de ingang. Of misschien willen ze zelfs personeel uitlenen.

Maak een foto, illustratie of neem een promotiefilmpje op

Een goede manier om je initiatief online onder de aandacht te brengen is door een kort promotiefilmpje op te nemen. Uit onderzoek blijkt dat initiatieven met een filmpje 20 procent vaker voldoende geld ophalen. Een filmpje kun je eenvoudig opnemen met je smartphone, webcam of foto-/videocamera. Upload je filmpje naar bijvoorbeeld YouTube en vul de link naar je filmpje in op het aanmeldformulier van je initiatief. 
In het filmpje wil je niet alleen vertellen WAT je gaat doen, maar ook waarom JIJ dat gaat doen. Mensen zijn over het algemeen eerder geneigd om je initiatief te steunen als ze weten wat jou drijft om je initiatief uit te voeren. Zeker als zij dezelfde idealen hebben als jij.

Meld je initiatief aan

Werk je idee uit samen met je buurtgenoten. Samen denk je aan meer! Laat je idee eens lezen aan je buurman of buurtvrouw. We raden je aan om eerst je initiatief op papier of een tekstverwerking uit te typen en vervolgens te kopiëren naar het aanmeldformulier. Dit voorkomt dat je per ongeluk al je ingevulde informatie kwijt raakt. Na het bevestigen van je aanvraag ontvang je via de e-mail een bevestiging. Binnen 10 werkdagen neemt de coördinator contact met je op om je aanvraag door te nemen.

Stuur een e-mail

Stuur je fans en ambassadeurs uit de lijst die je hebt opgesteld een e-mail 'Ik heb je hulp nodig' waarin je je initiatief presenteert. Leg uit wat www.samenvelsen.nl is, dat je geld inzamelt en eventueel op zoek bent naar vrijwilligers en middelen. Vergeet niet te vermelden dat je opnieuw contact opneemt om ze op de hoogte te houden van je initiatief. Vermeld daarbij dat je het geen probleem vindt om ze uit je maillijst te verwijderen. 
Stuur een aparte e-mail naar je ambassadeurs. Geef aan wat zij kunnen doen om je te helpen. Bijvoorbeeld hun buurtgenoten vertellen over je initiatief, flyeren of de pagina van je initiatief op www.samenvelsen.nl delen via hun sociale media of e-mailcontacten in de gemeente Velsen. 

Verstuur een persbericht

Heb je een groot initiatief dat bijvoorbeeld interessant is voor de hele wijk of de stad? Stel een kort persbericht op en stuur deze naar de lokale media. Vergeet niet tot actie op te roepen, bijvoorbeeld: 'Help mij met het inzamelen van € 800,-!' of 'Wie helpt mij bij het onderhouden van de plantenbakken?'.

Gebruik sociale media

Via sociale media kun je gemakkelijk een grote groep mensen bereiken en je initiatief onder de aandacht brengen. Deel je pagina van je initiatief op www.samenvelsen.nl en roep op tot actie met korte berichten en foto’s van je initiatief. Tag mensen in berichten om ze te bedanken voor hun donatie. Op deze manier zien ook hun vrienden je berichten. Heb je niet veel buurtgenoten op de sociale media of ben je er zelf niet zo handig mee? Vraag dan anderen die dit wel hebben of zijn (opbouwwerker, politicus, huismeester, enzovoorts). 
Kijk ook welke bestaande hashtags (#) je kan gebruiken.

Blijf zoeken naar manieren om je initiatief te verspreiden

Onderzoek wie of wat je kan helpen met het verspreiden van bijvoorbeeld je persbericht, flyers en posters. Denk aan de scholen, de bakker, de supermarkt, de sportschool, verenigingen, promotiemateriaal op prikborden, in tijdschriftenbakken, flyers bij een bar of koffietentje, enzovoorts.

Tips voor je campagne

  • Stel haalbare doelen qua geld, vrijwilligers en middelen. Communiceer kort en zakelijk. Mensen hebben weinig zin en tijd om te lezen;
  • Trek de aandacht met bekende gezichten. Wie zijn er bekend in je wijk? De postbode? Een winkelier? Die wijkagent? Als zij je initiatief promoten komt dit betrouwbaar over en zijn mensen eerder geneigd je initiatief te steunen;
  • Maak van donateurs je ambassadeurs. Bedank je donateurs persoonlijk en vraag hen om ook anderen enthousiast te maken om te doneren aan je initiatief;
  • Eigen fans eerst. Zorg dat je 10%-20% van het bedrag dat je wil ophalen gedoneerd wordt door mensen die je kent in de eerste paar dagen dat je initiatief op de website staat. Het is voor veel mensen onaantrekkelijk om te doneren aan een initiatief dat op 0% gedoneerd staat.
Meld een initiatief aan Doneer je waardebon

In september ontvangen alle huishoudens in gemeente Velsen de waardebon!

Heb je een vraag over de website?

Kijk dan bij 'veelgestelde vragen' voor antwoorden op veel vragen.

Meer hulp nodig? Neem dan contact op via (0255) 70 02 28 of per e-mail helpdesk@samenvelsen.nl.

Je kunt ons ook bereiken via
Whatsapp!

Nieuwsbrief

Houd mij op de hoogte van:



Deel deze pagina

Vertel je buren over Samen Velsen